dinsdag 22 februari 2011

Recept #15: Kipdrumsticks met pittige wortelsalade en gebakken aardappels

Vriend B. heeft voor de verandering weer eens gekookt. En wat was het lekker! Dit recept is heerlijk voor een eetfestijn in het weekend. Voor doordeweeks is het wat bewerkelijk door de lange kooktijd (minimaal een uur). De inspiratie voor de bereiding van de drumsticks komt uit Trouw, al is de marinade wat aangepast. Het recept van de pittige wortelsalade komt van evelienkooktlekker. Ook hier zijn kleine aanpassingen aan gedaan.


Nodig voor 2 personen:
Drumsticks
- 4 kipdrumsticks
- klein bolletje knoflook
- 1 citroen
- 1 el mosterd
- 2 el olijfolie
- paar takjes tijm
- 1 tl honing
- 1 el ketjap manis
- zout en peper

Pittige wortelsalade
- 4 wortels
- handje rozijnen
- 1 citroen
- 1 el korianderblad of poeder
- 2 el gemengde pitten
- snuf spaanse peper
- snuf chilipoeder
- snuf peper en zout
- scheut olijfolie
- paar takjes verse koriander

Aardappels
- 300 gram aardappelschijfjes (of hele aardappels, wij waren te lui om zelf te schillen..)
- flink wat boter en olijfolie
- zout naar smaak

Bereiden:
1. Begin met de drumsticks. Als de drumsticks in de oven staan, kan de rest gemaakt worden.
2. Maak eerst de marinade door de olijfolie, mosterd, ketkap en honing te mengen. Bestrooi daarna de drumsticks met peper en zout. Wrijf dit goed in. Bestrijk de drumsticks met de marinade. Laat een half uurtje staan.
3. Verwarm de oven voor op 200 graden. Pak een ovenschaal waar de drumsticks goed in passen. Haal de teentjes knoflook uit elkaar. Pellen hoeft niet. Leg de teentjes in de schaal. Was en snij de citroen in partjes en leg in de schaal. Leg de drumsticks in de schaal en duw de citroenpartjes en knoflookteentjes een beetje tussen de drumsticks. Leg als laatste de takjes tijm op de drumsticks. Zet de schaal 30 minuten in de oven.
4. Maak de salade terwijl de drumsticks in de oven liggen. Leg de rozijnen 15 minuten in een bakje met warm water. Was de wortels en rasp ze (evt. met behulp van keukenmachine). Meng de wortels met de kruiden en olijfolie. Pers het sap van de citroen uit boven de wortels en hak de koriander klein en voeg toe. Knijp het vocht uit de rozijnen en voeg toe. Meng alles goed door elkaar. Zet de salade tot gebruik in de koelkast.
5. Draai de drumsticks om in de ovenschaal. Zet de oven lager op 160 graden en laat nog eens 30 minuten garen.
6. In de laatste 30 minuten kunnen de aardappelschijfjes gebakken worden. Zet voldoende pannen op het vuur, alle schijfjes moeten vrij kunnen liggen. Doe flink wat boter en een scheut olijfolie in alle pannen. Als de boter begint te sissen, leg dan de schijfjes in de pannen. Zet het vuur middelhoog en loop niet weg tijdens het bakken! Laat de onderkant mooi goudbruin worden en draai dan de schijfjes één voor één om met twee pollepels of een tang. Eventueel met zout bestrooien.
7. Serveer de drumsticks met een paar teentjes knoflook uit de oven (laat de takjes tijm en citroen achterwege) met de wortelsalade en de aardappelschijfjes. Serveer de schijfjes met een beetje mayonaise.

Dit is echt hemels lekker! De lekkere vettigheid van de drumsticks en aardappelschijfjes wordt mooi in evenwicht gehouden door de frisse en pittige wortelsalade. Serveer beslist geen bloemkool met kaassaus bij dit recept! :)

Eet smakelijk!

maandag 21 februari 2011

Recept #14: Prei-Spruiten Soep

Nog altijd had ik de spruiten niet aangeraakt, maar ze begonnen schimmelig te worden in de koelkast, en weggooien is zonde. Omdat we ook nog 2 preien hadden van vorige week, besloot ik soep te maken.

Nodig voor 4 personen:
- 400 gram spruiten
- 2 preien
- 1 ui
- boter
- 1 teen knoflook
- 2 laurierblaadjes
- tijm, liefst verse takjes (6), anders 1 el droge
- 1.5 liter water
- 2 tuinkruidenbouillonblokjes
- peper en zout, ik deed er ook een draai hete rode peper overheen
- 1 bekertje room
- evt. 200 gram spekblokjes
- 1 stokbrood
- lekker kaasje

Bereiden:
1. Haal de spruiten af en verwijder het kontje. Snij ze doormidden.
2. Snij de prei in ringen en maak schoon.
3. Snipper de ui en maak de teen knoflook schoon.
4. Zet een soeppan op met de boter en fruit hierin de ui, geperste knoflook, spruiten en prei.
5. Zet water op in de waterkoker.
6. Draai zout en peper in de soeppan en voeg tijm, laurier, bouillonblokjes en het gekookte water toe.
7. Laat koken totdat groenten zacht zijn geworden (minuut of 10). Haal de laurier eruit. Voeg de room toe en roer goed.
8. Bak de spekblokjes uit in een koekenpan en dep daarna af met keukenpapier.
9. Pureer de soep met een staafmixer of in de keukenmachine.
10. Serveer de soep met een handje spekblokjes en stokbrood met kaas.

Afgelopen vrijdag heeft vriendin M. meegegeten. Alleen de soep was met drie personen niet meer voldoende voor een hele maaltijd. Vandaar dat ik er ook nog een salade bij maakte van de twee rode bietjes die ik nog over had en met het bakje gemengde kiemen dat in het pakket zat deze week. Het recept komt van saskookt.blogspot.com. Klik op de link om het recept te zien. Een lekkere salade die heel erg in de smaak viel!
Ook had ik nog koekjes gemaakt voor bij de thee, zogenaamde snickerdoodles. Het recept van deze lekkere koekjes heb ik overgenomen van zombelina.com. De eerst lading was bij mij nog niet genoeg gegaard. Daarom heb ik de oven voor de tweede lading voorverwarmd op 200 graden en de koekjes er 2 minuutjes langer in gelaten. Toen waren ze perfect!
De soep zelf smaakt lekker zacht met toch een hintje peper. Ik vind de soep zo geslaagd dat ik voortaan altijd de spruiten in deze soep ga verwerken!

zondag 20 februari 2011

Wat zit erin? #5

Deze week weer eens een interessante groente die ik nog nooit heb klaargemaakt: schorseneren. Verder in het pakket:

- ijsbergsla
- broccoli
- wortels
- gemengde kiemen
- en dus schorseneren

Ijsbergsla, broccoli, schorseneren, gemengde kiemen, wortels
De broccoli en wortels zullen snel op zijn, maar ik zie toch wel een beetje op tegen de ijsbergsla. Vroeger, als klein meisje, was ijsbergsla mijn favoriete slasoort. Alleen later kwam ik erachter dat het eigenlijk nergens naar smaakt... Geef mij dan liever rucola of veldsla!
De schorseneren worden ook nog een uitdaging, aangezien ik overal lees op internet dat het zo'n karwei is om ze te schillen.
De kiemen zullen denk ik verdwijnen in een salade.

zaterdag 19 februari 2011

Recept #13: Gevulde paprika's

Met de paprika's uit het pakket en nog paprika's uit de koelkast, heb ik gevulde paprika's gemaakt. Erg lekker en makkelijk te maken! Je kan er eigenlijk alles wel in doen wat je lekker vindt of nog in de koelkast hebt liggen.

gevulde paprika's

Nodig voor 2 personen:
- 3 rode paprika's
- 1 gele paprika
- 100 gram doperwtjes (uit de vriezer)
- 1 wortel
- 100 gram rijst
- 150 gram gehakt
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- olie/boter
- rood pepertje of chilipoeder
- bladpeterselie (of koriander)

Bereiden:
- Verwarm de oven voor op grillstand.
- Snij de rode paprika's doormidden (van kop tot kont) en verwijder zaadlijsten. Grill de helften paprika's met de bolle kanten naar boven voor ongeveer 15-20, afhankelijk van hoe hard het gaat. Ze moeten wel een klein beetje kleur krijgen, maar er mogen absoluut geen zwartgeblakerde paprika's uit de oven komen.
- Maak de wortel, ui en gele paprika schoon. Snij alles in kleine stukjes en snipper de uien.
- Zet een pan op het vuur met een beetje olie/boter. Bak het gehakt rul en voeg daarna de ui, geperste knoflook en wortel toe. Voeg ook wat chilipoeder toe naar smaak, of snij een pepertje fijn en voeg toe.
- Kook de rijst volgens opschrift, zorg ervoor dat de rijst nog kan nadampen in de pan voordat alles geserveerd wordt.
- Voeg als laatste de doperwtjes toe en snij de peterselie klein. Meng alles goed. Als de rijst klaar is, ook door het gehakt mengen. Voeg nu de peterselie toe en meng weer.
- Haal de paprika's uit de oven en vul voorzichtig met het mengsel.

Het is heel belangrijk dat de paprika gegrillt wordt. Dit brengt namelijk de zoete smaak heel erg naar boven. Sommigen vullen de paprika's en doen er nog kaas bovenop en laten de kaas smelten onder de grill. Ik vind dat minder lekker, maar het kan natuurlijk wel. Zeker als je een vegetarische variant wil maken, dan raad ik aan het gehakt te ruilen voor wat kaas en wat meer rijst en doperwtjes toe te voegen.

vrijdag 18 februari 2011

Wat zit erin? #4

Deze week (of eigenlijk, vorige week. Oeps!) in het pakket:

- 2 preien
- rode bietjes
- witte kool
- rucola
- 2 paprika's

Rode bietjes, witte kool, rucola, paprika's en prei
Bietjes, rucola en paprika vind ik erg lekker, dus gerechten maken hiermee gaat zeker lukken. Kolen gebruiken wij meestal in ons Oosterse gerecht met gember, tomaat, kip en mie. Preien kunnen eigenlijk overal wel in! Deze week dus een gemakkelijke week qua groenten.

Er komen nog recepten met bietjes met vis, gevulde paprika's en kool met mie online. Stay tuned!

donderdag 17 februari 2011

Recept #12: Thaise kipsalade

Al meer dan een week verschenen er geen posts meer, voornamelijk vanwege griep en ook niet zulke lekkere gerechten dat die een plekje verdienen op dit blog. Misschien ook vanwege de lichamelijke ongemakken had ik vorige week niet echt inspiratie. Maar, niet getreurd, er zijn veel receptensites en kookboeken te vinden.
Als jonge, krap bij kas zittende student heb ik ooit, samen met vriend B. een stapel heel goedkope kookboekjes gekocht bij een winkel als 'Boekenvoordeel'. Je kent ze wel, van die dunne boekjes van Anne Wilson. Nu wil ik niet zeggen dat Anne Wilson geen lekkere recepten heeft, maar je moet toch maar net geluk hebben bij het uitzoeken!

Eén gerecht van vorige week sprong er wat mij betreft uit: de Thaise kipsalade uit 'Smakelijke Salades'  van Anne Wilson. Wel een klein beetje aangepast natuurlijk..

Thaise kipsalade
Nodig voor 2 personen:
- 200 gram kipfilet
- klein stukje gemberwortel, geraspt
- 1 grote teen knoflook
- 2 el sojasaus
- 4 el sesamolie (of andere olie met een lekker smaakje)
- 3 bosuitjes
- 1 winterwortel
- flink wat alfalfa (om 2 borden mee te bedekken)
- 2 el zoete chilisaus
- 1 el rijstazijn
- evt. mie voor grote eters

Bereiden:
1. Snij de kipfilet in stukjes. Doe in een kom en laat marineren (voor zolang het kan, minimaal 10 minuten, liefst een paar uur) in de geperste knoflook, geraspte gember, en 2 el sojasaus.
2. Maak de wortel schoon. Snij nu zo doormidden dat er stukken van ongeveer 4 cm onstaan. Snij elk stuk in luciferreepjes.
3. Maak de bosui schoon en snij in schuine reepjes.
4. Eventueel kan er nog wat mie bij de salade gemaakt worden, in geval van grote honger of een goede avondmaaltijd. Kook water en bereidt volgens opschrift.
5. Bak de kipstukjes een beetje bruin in een pan met 2 el sesamolie. Voeg de wortelreepjes toe. Roer af en toe gedurende 3 minuten. Voeg de bosui toe en roer goed. Laat nog een minuut of 2 op het vuur.
6. Maak de dressing door de chilisaus, rijstazijn, en 2 el sesamolie goed te roeren. Voeg dan toe aan de salade.
7. Pak de borden en leg hier de alfalfa op. Stort de kipsalade uit over de alfalfa. Eventueel mie erbij serveren.

Dit gerecht vond ik erg lekker, vriend B. wat minder. Maar, ik hou wel van zoetzure combinaties. De wortelreepjes zijn er erg lekker erbij, juist omdat het klein gesneden is.
Toen ik dit gerecht maakte, las ik opeens in de laatste regel: 'Roer de kip, lente-ui, wortel en peultjes door elkaar'. Huh? Peultjes? Bedoelt ze daar de kiemen (alfalfa) mee? Of hadden er peultjes in plaats van kiemen in gemoeten? Ik heb geen idee, maar het was toch lekker!

maandag 7 februari 2011

Recept #11: Shoarma met zelfgemaakte knoflooksaus

Lamsshoarma met pitabroodje en zelfgemaakte knoflooksaus
Als vriend B. alleen moet eten (en ik er dus niet ben), haalt hij vaak een pizza of iets anders. Soms vraagt hij me om lamsshoarma te kopen. Zo ook afgelopen vrijdag. Ik zou eten bij vriend R. en B. zou lamsshoarma eten. Helaas liet vriend R. weten dat hij door griep geveld was en dus bleef ik toch thuis eten. Aangezien ik de witte knoflooksaus uit een potje of flesje echt weerzinwekkend vind, besloot ik zelf knoflooksaus te maken. En neem van mij aan: dit is echt super makkelijk! Binnen drie minuten gepiept en oneindig veel lekkerder dan uit de supermarkt.

Nodig voor 2 personen:
- lamsshoarma, ongeveer 150 gram pp. of naar gelang de honger
- 4 pitabroodjes
- 2-3 tenen knoflook
- 100-150 gram Griekse yoghurt (merk Yiaourti is goed en ook goedkoop)
- 2-3 el mayonaise
- 1 el citroensap
- 1 tl suiker
- verse munt (of gedroogde)
- verse peterselie (of gedroogde)
- voor een groene touch bijv Griekse salade met tomaat, feta, komkommer (wij hadden nog andijviesalade)

Bereiden:
1. Verwarm de over voor volgens opschrift van de broodjes.
2. Zet een grote braadpan of wok op het vuur en doe daar de lamsshoarma in. Af en toe omscheppen.
3. Neem een bakje en pers daar de tenen knoflook in uit. Doe de yoghurt, mayonaise, suiker en citroensap erbij en roer goed. Proef het resultaat. Misschien moet er nog wat yoghurt bij.
4. Hak peterselie en munt fijn en doe bij de knoflooksaus. Proef weer. Voeg eventueel peper en zout toe.
5. Doe de broodjes in de oven.
6. Maak eventueel salade.
7. Serveer de lamsshoarma met pitabroodjes, een lekkere klodder zelfgemaakte knoflooksaus en eventueel de salade.

Onze knoflooksaus was aan de scherpe kant. Ik kon geen munt vinden en heb uiteindelijk knoflookbieslook meegenomen. Bovendien kwamen de teentjes knoflook uit het pakket en ik heb het idee dat de knoflooksmaak van deze knoflook veel sterker is dan de smaak van de knoflook uit de supermarkt. Maar...oh zo lekker!
Mocht je de volgende dag bij het ontbijt niet te sterk naar knoflook willen ruiken, maak dan eerst het sausje zonder de knoflook en voeg de knoflook beetje bij beetje toe, onder voortdurend proeven.
Ik heb geen hoeveelheden gezet bij de kruiden. Ik doe dit op het oog en ook op het proeven.

zondag 6 februari 2011

Recept #10: Pasta allegaartje

Soms moet je gewoon wat dingen opmaken die nog in de koelkast liggen. Ik had afgelopen donderdag nog een pakje biologische spekjes, een courgette, een paar champignons en nog flink wat andijvie. Ook had ik nog een grote vleestomaat en nog feta. Dus werd het: bijna vegetarische pastasaus met tagliatelle en een andijviesalade.

Nodig voor 2 personen:
- 150 gram tagliatelle
- 100 gram biologische spekblokjes
- 1 courgette
- handvol champignons
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 pakje passata
- 1 scheut sherry
- 1 el gedroogde oregano

Voor de salade:
- klein stronkje andijvie
- 1 grote vleestomaat
- 100 gram feta
- 5 el olijfolie
- 2 el witte wijnazijn
- peper en zout
- evt. gepelde walnoten (ik had geen tijd om te pellen en heb de walnoten achterwege gelaten)

Bereiden:
1. Bak de spekblokjes uit samen met de knoflook en de oregano in een grote braadpan.
2. Snipper de ui en voeg toe. Fruit aan.
3. Maak de courgette schoon en snij in kleine stukjes. Voeg toe aan de pan en schep af en toe om.
4. Doe hetzelfde met de champignons.
5. Als het geheel mooi aangebakken is, voeg de passata samen met de sherry toe. Laat zachtjes koken.
6. Zet water op voor de pasta.
7. Maak de andijvie schoon en snij klein. Doe in een saladekom.
8. Maak de tomaat schoon en snij klein. Voeg toe aan de andijvie.
9. Snij de feta in kleine stukjes en voeg toe. Pel eventueel walnoten en voeg toe.
10. Kook ondertussen de pasta met wat zout.
11. Maak de dressing door de olijfolie, witte wijnazijn en peper en zout goed te roeren.
12. Roer af en toe in de pastasaus. Zorg dat de saus niet te dik wordt. Voeg anders nog wat sherry, wijn of water toe.
13. Giet de pasta af na een minuut of 8-10 koken.
14. Serveer de pasta met de pastasaus en de salade.

Verbazingwekkend lekker!

Wil je de pastasaus zonder vlees, vervang de spekjes dan door bijv. een winterwortel en voeg dan meer zout toe aan de saus.

zaterdag 5 februari 2011

Wat zit er in? #3

Odin tas: groentepakket klein, met nieuwsbrief
Afgelopen week hebben we vooral moeite gehad om de andijvie weg te krijgen (zie recept #7). Ook de uien hebben we niet allemaal gebruikt. Gelukkig kunnen uien goed bewaard blijven dus dat is niet zo'n probleem.
Deze week groenten waar ik erg mijn best op moet doen om ze verwerkt te krijgen in iets wat ik lekker vind. Spruiten en bloemkool behoren namelijk allebei niet tot mijn favoriete groente. Alfalfa lijkt op taugé maar dan dunner en kleiner. En groenselderij is hetzelfde als bleekselderij, maar dan niet gebleekt. Knoflook komt, net als de uien van vorige week, altijd wel van pas.

- Bloemkool
- Groenselderij
- Spruiten
- Alfalfa
- Knoflook
Van links naar rechts: bloemkool, knoflook, spruiten, groenselderij en alfalfa
 Iemand nog ideëen voor een lekker spruitengerecht? Laat het me weten!

vrijdag 4 februari 2011

Recept #9: Zuurkoolstamppot

Niets zo lekker als een verwarmende stamppot in de winter. Zuurkoolstamppot is zowel favoriet bij vriend B. als mijzelf. Wij eten dit dan ook regelmatig. In Engeland was dit moeilijker te maken, want geen rookworst. Gelukkig had vriend B. 2 rookworsten meegenomen uit Nederland. Toen was het alleen nog een kwestie van zuurkool opsporen. Ik heb dagen in de supermarkt rondgelopen bij de groente-afdeling en de conserven, maar nergens kon ik zuurkool vinden.
Uiteindelijk heb ik het gevraagd aan een Tesco-meisje: 'Excuse me, where can I find Sauerkraut?'. Tesco-meisje:'Sauer-what??'.
Ik:'It's pickled cabbage' en ik zoek naar een blik van herkenning. Tevergeefs.
Tesco-meisje kijkt bedenkelijk maar gaat dan kordaat op zoek naar iets wat ze niet kent. Ze loopt rechtstreeks naar de afdeling 'World foods'. Tja, daar had ik nog niet gekeken. Ik kijk ook goed en dan zie ik het: grote glazen potten zuurkool staan onderaan in het vak. Poolse zuurkool!
Ik pak blij een pot en kijk het Tesco-meisje aan: 'Thank you so much!'. Tesco-meisje is blij dat ze geholpen heeft.
Ja, ik heb heel werelds gegeten in Engeland.

Nodig voor 2 personen:
- 750 gram kruimige aardappels
- 1 zakje Hollandse of 1 Poolse pot zuurkool (500 gram)
- 100 gram spekblokjes, liefst biologische
- 1 blikje ananasstukjes
- 100 gram gepelde walnoten
- rookworst voor 2 personen
- grove mosterd naar smaak
- peper en zout
- evt. scheut witte wijnazijn of witte wijn

Bereiden:
1. Schil de aardappels, was ze, en kook de aardappels heel gaar met een beetje zout. Dit duurt meestal een minuut of 20. Hoe kleiner de stukken aardappel, hoe sneller gaar.
2. Doe ondertussen de zuurkool in een andere pan en zorg voor een bodem vocht (2 cm in de pan). Dit kan met water, wijn of witte wijnazijn. Ik gebruik meestal de helft witte wijnazijn en de helft water. Laat zachtjes koken.
3. Bak de spekblokjes uit. Dit duurt een minuut of 5. Als het klaar is, laat dan uitlekken op een bord met keukenpapier.
4. Pel de walnoten en breek in kleinere stukken. Giet het ananassap af uit het blikje ananas. Kinderen (zoals mijn zusje vroeger:) vinden het lekker om dit op te drinken. Pas op: dit is erg zoet!
5. Giet de aardappels af als deze gaar zijn. Bewaar eventueel wat kookvocht indien de stamppot te droog is.
6. Stamp de aardappels met de spekjes en een flinke snuf peper.
7. Verwarm de rookworst in de magnetron (ongeveer 2-3 minuten).
8. Giet de zuurkool af en voeg bij de aardappels. Meng goed.
9. Voeg nu de walnoten en de ananas toe en meng voorzichtig. De walnoten moeten nog wel herkenbaar zijn.
10. Serveer de stamppot met een stukje rookworst en een dot mosterd.

De combinatie van zuur (zuurkool), pittig (mosterd), zout (spekjes en worst) en zoet (ananas) maken deze stamppot zo lekker. De stukjes walnoot geven er een lekkere bite aan. Een foto van dit geheel ziet er alleen niet zo smakelijk uit als dat het daadwerkelijk is...

Bon appétit! (Zoals de Engelsen zeggen:)

donderdag 3 februari 2011

Recept #8: Noodles met groenten

Een gerecht dat ik vaak maakte toen ik drie maanden een onderzoeksstage liep in Engeland, is noodles met groenten. Dit gerecht is uitermate geschikt om restjes groente mee op te maken en het is ook eenvoudig te bereiden met vlees voor de vleesliefhebbers onder ons, met een portie kip erbij.
Omdat ik al de hele week griep heb, heeft vriend B. dit recept gemaakt op mijn aanwijzingen.

Wat heb je nodig voor 2/3 personen:
- 75-100 gram noodles per persoon
- 1 stronk broccoli
- 1 bakje champignons
- 1 teen knoflook
- 1 rood pepertje
- klein stukje gember
- 100 gram ongezouten cashewnoten
- verse munt of koriander naar smaak
- sojasaus naar smaak
- flinke scheut olie (bijv. sesamolie of arachide olie)

Bereiden:
1. Maak de knoflook, peper, gember, broccoli en champignons schoon. Hak de knoflook fijn, snij de gember in kleine stukjes en ontdoe de peper van zaadjes en zaadlijsten en snij fijn. Snij de broccoli in kleine roosjes en de champignons in plakjes.
2. Zet een wok op hoog vuur met een flinke scheut olie. Doe de peper, gember en de knoflook in de pan en laat de knoflook een beetje bruin worden. Voeg nu de broccoliroosjes toe. Wok het geheel onder voortdurend omscheppen.
3. Voeg de champignons toe en blijf omscheppen.
4. Maak de noodles klaar volgens opschrift. Als je noodles hebt die meteen in de wok kunnen (en niet gekookt of geweld hoeven worden), voeg dan toe aan de wok. Noodles wellen of koken duurt meestal maar een minuut of 4.
5. Hak de munt of koriander fijn en voeg samen met de cashewnoten toe aan de wok. Als de noodles klaar zijn ook toevoegen en alles goed mengen.
6. Serveer met een scheut sojasaus naar smaak.

Dit recept is heel gemakkelijk te maken en ook heel snel klaar, binnen 20 minuten. Koud is het ook lekker. Ik heb het vaak meegenomen als lunchhapje tijdens mijn stage (en ik kreeg altijd complimenten over hoe het rook en eruit zag :).
Helaas geen foto deze keer, vergeten te maken!

woensdag 2 februari 2011

Recept #7: Soms mislukt er wel eens wat...

Met de andijvie wilde ik iets Oosters maken. Ik had maar weinig tijd om te bedenken wat voordat ik boodschappen ging doen, dus ik tikte in google in: 'andijvie oosters' en ook 'andijvie rijst'. Vluchtig keek ik door de lijst met resultaten, waarvan eentje mij meteen trok: 'Rijst, gehaktballetjes en rauwe andijvie'. Dat klonk lekker! Ik krabbelde snel de ingrediënten op mijn boodschappenlijstje en vertrok.
Helaas, ik had beter moeten opletten. Bij het maken van het gerecht zagen vriend B. en ik dat er iets niet klopte aan het recept: nergens stonden maten en hoeveelheden bij! Bovendien was het recept ook erg onduidelijk geschreven.
Wij hebben zelf hele lekkere gehaktballetjes gemaakt, maar in combinatie met de kerrierijst was het toch niet echt lekker. De kerrierijst was te zout en de hele combinatie klopte gewoon niet. Jammer!
De volgende dag hadden we nog gehaktballetjes en andijvie over en vriend B. besloot de rijst maar weg te gooien en er iets anders bij te maken: noedels en een omeletje overgoten met een beetje oestersaus.
Dit smaakte al veel beter, al denken we dat het met paksoi een betere combinatie was geweest. Aangezien de gehaktballetjes het lekkerst waren van deze exercitie, hierbij het recept voor gehaktballetjes. Misschien lekker als borrelhapje met pindasaus?

Gehaktballetjes met een Oosters tintje

Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 500 gram hoh gehakt
- 2 beschuitjes, fijngemalen
- 2 eieren
- 2 el seroendeng (vis de grote pindastukjes eruit)
- peper en zout naar smaak
- half uitje
- halve el sambal
- scheut ketjap manis
- scheut sherry
- 3 el ingemaakte gember. Wij gebruikten Japanse
- boter/olie om in te bakken

Bereiden:
1. Maak de ui schoon en snij in tweëen. Gebruik één helft. Snij deze helft in hele fijne snippers.
2. Meng alle ingrediënten behalve de sherry, gember en boter/olie, in een mengkom en kneed het geheel goed.
3. Om ervoor te zorgen dat alle gehaktballetjes even groot zijn, neem je er een keukenweegschaal bij. Leg een bordje op de weegschaal en weeg elke keer de gehaktballetjes af voordat je er een bal van draait. Wij maakten balletjes van 50 gram (in totaal 14 ballen), maar voor een borrelhapje is 30 gram beter.
4. Draai de balletjes mooi rond en leg op een platte schaal.
5. Zet een braadpan op het vuur met boter en/of olie (bijv arachideolie). Braad de balletjes aan op hoog vuur totdat ze bruin zijn en zet daarna het vuur lager.
6. Snij de gember in fijne reepjes.
7. Giet een scheut sherry erbij en voeg de gember toe. Stoof de balletjes 10-15 minuten. 
8. Serveer met pindasaus voor een borrelhap. Serveer met noedels, paksoi en oestersaus voor een maaltijd.

Als laatste nog een foto van het 'reparatie'-gerecht:

Reparatie-gerecht: noedels, rauwe andijvie, Oosterse gehaktballetjes, omelet en oestersaus

dinsdag 1 februari 2011

Biologische groentepakketten: wat is het en waar haal je ze vandaan?

 Hoewel ik denk dat bijna iedereen wel eens gehoord heeft van het concept van een biologisch groentepakket of biologische tas, wil ik er toch een post aan wijden. Biologische groentepakketten kun je tegenwoordig op veel plaatsen krijgen, zowel bij kleine telers uit de buurt als bij grote distributeurs zoals odin.nl of ekonoom.nl.

Het idee van een biologisch groentepakket is het uit de vergetelheid halen van 'vergeten groente' zoals pastinaak, raapstelen, wortelpeterselie en koolrabi, en tegelijkertijd groente kweken afkomstig van biologische of biologisch-dynamische landbouw. Dit zijn groenten die niet worden blootgesteld aan allerlei (chemische) pesticiden, waarbij genetische modificatie niet is toegestaan, en waarbij geprobeerd wordt zo weinig mogelijk-milieu belastende middelen en methoden te gebruiken. Op die manier wordt de bodem waarop geteeld wordt zo min mogelijk verstoord zodat deze bodem veel langer meegaat. De verminderde milieu-belasting wordt doorgezet nadat de groenten zijn geteeld. De groenten worden vaak alleen in de directe omgeving gedistributeerd, om zo vervoerskosten en milieukosten laag te houden (Bron info: wikipedia, odin.nl). Daarom bestaan de meeste groentepakketten uit seizoensgroenten: groenten die in het seizoen geteeld worden waarin ze worden gedistributeerd. Dit betekent dat je sla veel minder vaak zal tegenkomen in de winter, en in de zomer zul je maar weinig knollen in je groentepakket vinden.


Bron foto
Niet alleen uit milieu-oogpunt is een biologisch groentepakket een goede keuze. De groenten smaken veel beter dan de gewone groenten uit de supermarkt en het groentepakket is erg veelzijdig. Op die manier leer je nog eens nieuwe groenten kennen en eet je dus gevarieerder. Vooral de variatie is wat ons aantrekt in het groentepakket.

Wij, vriend B. en ik, zijn geabonneerd op een 'klein' groentepakket van odin.nl. Bij de keuze van een groentepakket en distributeur hebben wij gekeken wat dicht in de buurt zit, zodat we gemakkelijk elke week het pakket kunnen ophalen. Daarnaast biedt Odin verschillende abonnementen aan, van kleine tot grote, en van fruit tot groente, of een mix daarvan. Met twee personen is een klein abonnement prima, zeker als je bijna elke dag thuis kookt. De groenten worden geleverd in een papieren zak (die dus bij het oud papier kan :) met een nieuwsbrief. In de nieuwsbrief staat aan de ene kant recepten die je kan maken met de inhoud van het pakket en aan de andere kant staat er vaak informatie over bijzondere groenten uit het pakket. Erg handig!

Odin heeft heel veel verschillende afhaalpunten door het hele land. Vaak is het afhaalpunt bij de plaatselijke groenteboer. Als je zelf dus ook overweegt een biologisch groentepakket te nemen, kan je een kijkje nemen op de website om te zien of er bij jou in de buurt een afhaalpunt is.

Bron foto
Na alle voordelen die hier ik net enthousiast heb neergezet, wil ik ook nog iets zeggen over de nadelen. Voor mij is het ene grote nadeel dat ik soms wel eens zelf wil bepalen wat ik eet in plaats van dat Odin dat doet voor mij. Zeker als ik gasten over de vloer krijg, wil ik soms niet opgescheept zitten met allerlei knollen en kolen (no offence voor de knol en kool liefhebber!) die op de een of andere manier nog verwerkt moeten worden in een gerecht. Een ander nadeel is dat je elke week het pakket moet ophalen. Hoewel de groenteboer echt niet zo ver weg is (15 minuten fietsen), ligt het voor ons nou ook weer niet op de normale boodschappen route. Een van de grote nadelen die genoemd worden in het algemeen is de prijs. Die vind ik nou enorm meevallen! Voor ons kleine groentepakket zijn wij elke week 7.95 euro kwijt. En daarvoor krijgen we veel groente. Ter vergelijking: afgelopen week zat er 650 gram witlof, 450 gram wortelpeterselie, 550 gram wortels, 250 gram cherrytomaatjes en 150 gram winterpostelein in. Voor die prijs kan ik echt niet zoveel verschillende groenten kopen in de plaatselijke supermarkt (de Jumbo).

Voor mij wegen de voordelen in ieder geval heel erg op tegen de eventuele nadelen. Bovendien, mocht je een keer geen pakket willen ophalen omdat je op vakantie gaat bijvoorbeeld, dan is dat meestal zo geregeld!

Tot slot nog een lijstje (dit is geen uitputtende lijst!) met aanbieders van biologische groentenpakketten:

odin
ekonoom
groentenabonnement
2linden
gordonsspoor
kasteelhoeveputh
tuinderijcroy
groente-enzo

Laat me weten wat jij vindt van biologische groente en of je het wel of niet ziet zitten om een abonnement te nemen op een dergelijk pakket!