zondag 23 januari 2011

Recept #1: cherrytomaatjes met vis

Met de cherrytomaatjes heb ik op vrijdagavond (herinnert iemand zich nog vrijdag=visdag? :) een makkelijk recept gemaakt met zeebaars, sla en aardappelbolletjes.

Wat heb je nodig voor 2 personen:
200 gram cherrytomaatjes
een paar takjes verse basilicum, neem gedroogde als je geen verse hebt
150 gram sla  (ik heb een babyleaf mix genomen, maar iets anders kan ook)
een halve komkommer
wat nootjes, bijvoorbeeld walnoten
200-300 gram zeebaars, in 2 stukken
wat olijfolie en/of boter voor de vis
250 gram aardappelbolletjes (te vinden in het vriesvak van de supermarkt)

voor de sladressing:
5 el olijfolie
2 el witte wijnazijn
1 tl honing
1 tl mosterd
peper en zout

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor volgens het voorschrift van de aardappelbolletjes. Haal de vis uit de koelkast en draai er peper en zout overheen.

2. Was de cherrytomaatjes en snij doormidden. De helft is voor bij de sla, de andere helft is voor bij de vis, hou dus 100 gram apart.

3. Was de sla en centrifugeer. Doe de sla in een mooie kom, samen met 100 gram tomaatjes.

4. Was de komkommer en snij in partjes, doe daarna bij de sla, samen met de nootjes.

5. Doe alle ingredienten voor de dressing in een kommetje en roer goed zodat de dressing egaal wordt. Hou de dressing nog even apart van de sla.

6. Vergeet de aardappelbolletjes niet! Als het is goed is ondertussen de over voorverwarmd en kunnen de bolletjes in de oven op een bakplaat. Draai de bolletjes halverwege om.

7. Nu is het tijd voor de vis! Doe de olijfolie/boter in een koekepan op hoog vuur. Voeg nu eerst de halve tomaatjes toe. Deze moeten ongeveer 10 minuten in de pan op matig vuur. Zorg ervoor dat ze niet aanbranden.

8. Voeg nu de vis toe. Afhankelijk van de dikte van de vis moet hij langer of korter in de pan. Normaal gesproken is het met witte vis toch wel binnen een minuut of 5 klaar.  Als de vis bijna klaar is, knip je de takjes en blaadjes van de basicilum erboven. Heb je geen verse basilicum, strooi er dan gedroogde overheen.

9. Leg de stukken vis op de borden met ongeveer evenveel tomaatjes en basilicum. Doe de aardappelbolletjes op de borden en serveer. Serveer de sla apart, eventueel kan de dressing ook apart van de sla. Dit is zeker een goed idee als je denkt sla over te houden! Dressing maakt sla vaak heel slap waardoor het de dag erna een stuk minder lekker is.

Zeebaars met cherrytomaatjes en basilicum, gemengde sla en aardappelbolletjes
Dit recept maak ik in allerlei variaties: met zalm (vervang tomaat en basilicum dan door dille) of biefstuk (neem dan kruidenboter erbij :), of een andere witvis zoals kabeljauw. Heb je geen zin in sla, kook of stoom dan broccoli of worteltjes. Ik vind het niet alleen een heel makkelijk recept, het is ook een recept wat vaak "Oh, wow!" reacties ontlokt bij gasten. Als je dus zeker genoeg bent om een visje of biefstukje te bakken voor gasten, dan is dit zeker een aanrader! Ik zou dit recept wel alleen aanraden bij gezelschappen van maximaal 4 personen, in verband met de kookruimte voor de vis/het vlees.

Nog wat tips en trucs voor bij het recept:
- De vis kan je het beste bakken als deze op kamertemperatuur is. Zorg ervoor dat de vis dus lang genoeg van te voren uit de koelkast ligt.
- Als je geen slacentrifuge hebt, laat de sla dan goed uitlekken of dep droog.
- Als je de vis bakt, kan je de vis halverwege omdraaien. Heb je de vis op de huid gekocht, bak hem dan alleen op de huidkant. 
- Met een beetje goede timing zijn de vis en de bolletjes tegelijkertijd klaar. Mocht je toch niet goed uitkomen, dan het is altijd beter de bolletjes te laten afkoelen in de oven, dan de vis te lang te bakken. Wil je dat de vis wat sneller gaar wordt zonder hem aan te branden, leg dan een deksel op de pan.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten