vrijdag 11 maart 2011

Recept #21: Bloemkoolstamppot met coquilles

De vorige bloemkool uit het odinpakket kwam niet helemaal tot zijn recht, maar met een recept uit de Volkskrant (3 maart) van Marcel Huibers kan het toch niet misgaan!


Wij aten afgelopen weekend een heerlijke bloemkoolstamppot met coquilles. Echt ontzettend lekker! Met dank dus aan Marcel Huibers :).

Nodig voor 2 personen:
- 1 kleine bloemkool
- 150 gram aardappels
- 1 pak volle melk
- 2 el witte wijnazijn
- 3-4 coquilles per persoon
- handvol zwarte olijven zonder pit
- olijfolie
- peper en zout
- verse bieslook

Bereiden:
1. Verwijder de stronk van de bloemkool. Neem van de top van de bloemkool (het deel met de kleinste roosjes) 200 gram en breek in kleine roosjes. Snij de rest van de bloemkool in grotere stukken.
2. Kook de 200 gram kleine roosjes 2 minuten in wat water met een beetje zout. Zorg ervoor dat ze wel gaar zijn, maar niet uit elkaar vallen. Het moeten stevige roosjes zijn. Giet af en bewaar het kookvocht. Spoel af met koud water en dep de roosjes droog. Draai peper en zout over de roosjes en besprenkel met de witte wijnazijn. Zet opzij.
3. Schil de aardappels en snij in stukken. Kook de aardappels met de resterende bloemkool zacht in het bewaarde kookvocht en zoveel melk als nodig zodat alles onder staat.
4. Bestrijk ondertussen de coquilles met olijfolie en draai er peper en zout overheen.
5. Giet de groenten af en stamp totdat er een smeuïge massa ontstaat. Doe er nog een scheut melk bij en eventueel peper en zout.
6. Laat een grillpan heel heet worden. Gril de coquilles 2 minuten aan beide kanten.
7. Leg een bergje stamppot op de borden. Leg daarbovenop een laagje met de kleine roosjes bloemkool. Leg daar weer bovenop de coquilles. Knip de bieslook erboven en strooi de zwarte olijven erover.
8. Serveer direct!

Ik heb nog nooit zulke lekkere bloemkool gegeten! En dan die coquilles erbij..echt hemels lekker. Bloemkool heeft een andere structuur dan aardappel, ook als het gestampt is. Het is veel korreliger. Zorg ervoor dat de stamppot dus echt heel goed gestampt is, zodat er een mooi contrast ontstaat met de kleine roosjes bloemkool.

Een echte aanrader!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten