zondag 13 maart 2011

Recept #22: Erwtensoep


Eindelijk hebben we dan eens erwtensoep gemaakt! Wat een nostalgische geuren kwamen er vrij in de  keuken bij het koken van het vlees en het roeren in de soep. Ik heb er echt naar uit gekeken om erwtensoep te maken. Het is echt heerlijk om de hele middag pannen op het vuur te hebben staan in de wetenschap dat er 's avonds van genoten kan worden.

Nodig voor 6 personen:
- 2 schouderkarbonades zonder bot
- 1 mergpijpje
- 500 gram spliterwten
- 1 knolselderij
- 1 prei
- 1 winterwortel
- 2 laurierblaadjes
- peper en zout
- 1 rookworst
- 1 bakje selderijblad

Eventueel:
- roggebrood
- katenspek

Bereiden:
1. Kook in 1 pan de schouderkarbonades met de mergpijp voor 2 uur. Draai regelmatig om. Schraap het mergpijpje leeg als dit zacht genoeg is geworden.
2. Zet na een uur een andere, grote soeppan op het vuur. Kook hierin de spliterwten met 2 liter water, samen met de laurierblaadjes en wat zout. Laat een uur koken. Roer regelmatig.
3. Snij ondertussen de prei in reepjes en was ze goed. Schil de knolselderij en snij in blokjes. Was de wortel goed en snij in kleine blokjes.
4.Haal het vlees van het vuur. Bewaar het kookvocht. Gooi het mergpijpje weg (of geef het aan de hond) en snij de karbonades in stukjes. Voeg toe aan de spliterwten. Voeg de groenten toe, evenals het bewaarde kookvocht. De groenten moeten ongeveer 25-30 minuten koken.
5. Pureer de soep met een staafmixer.
6. Snij de rookworst in plakjes en halveer vervolgens de plakjes. De rookworst maximaal 10 minuten mee laten koken. Eventueel nog extra peper en zout toevoegen.
7. Hak het selderijblad fijn en voeg toe aan de soep.
8. Serveer de hete soep met plakjes roggebrood belegd met katenspek.

Zorg ervoor dat de spliterwten niet aanbranden. Omdat de spliterwten erg zwaar zijn, zakken ze direct naar de bodem van de pan. Blijf dus goed roeren zodat de spliterwten niet vastkoeken aan de onderkant. Als de spliterwten eenmaal water hebben opgenomen, zullen ze meer drijven in het water. Dan is het aanbakgevaar weg.
Je kunt ook karbonades met bot nemen, dan is het mergpijpje overbodig. Als je dit doet, haal het bot er vanaf voordat het vlees bij de spliterwten gaat. Onze slager had de karbonades al ontbeend.
De soep is het lekkerst als je hem een dag van te voren maakt, of tenminste een paar uur van te voren. Het is ook beter om de soep pas te pureren als de soep enigszins is afgekoeld.

Hoewel dit een typisch winters gerecht is, smaakt deze erwtensoep ook wel naar lente, door de knolselderij en het selderijblad. Erg lekker!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten