maandag 7 maart 2011

Recept #18: Risotto met witlof en veel kaas

Risotto beginnen vriend B. en ik steeds meer te waarderen. Aangezien de vorige risotto met witlof een succes was, heb ik weer risotto gemaakt met witlof maar dan iets anders.

Nodig voor 4 personen:
- 350 gram risotto rijst (ik gebruikte carneroli van de Jumbo)
- 3 stronkjes witlof
- 2 uien
- 4 tenen knoflook
- 1.5 liter groentebouillon (met 3 blokjes bouillon)
- 100-150 gram pecorino kaas
- bosje platte peterselie
- peper en zout
- scheut olijfolie
- klontje boter

Bereiden:
1. Zet water op voor groentebouillon en doe er 3 bouillonblokjes in. Ik gebruikte 2x groente en 1x kippenbouillon. Laat op laag vuur pruttelen zodat niet alles verdampt.
2. Verwijder de harde kernen uit de witlof en maak de bladen schoon. Snij in kleine stukjes.
3. Pel de uien en snipper ze. Pel de knoflooktenen en snij heel fijn.
4. Doe in een grote (braad)pan of hapjespan een scheut olijfolie. Fruit de ui en knoflook. Voeg daarna de risottorijst toe. Laat de rijst glazig worden en giet vervolgens steeds een soeplepel bouillon erbij. Zorg ervoor dat de bouillon is opgenomen voordat er een nieuwe lepel bij komt. Doe dit terwijl je bezig bent met stap 5-7.
5. Rasp de kaas, evt. met behulp van keukenmachine.
6. Hak de peterselie zeer fijn.
7. Als de risotto gaar is en de rijst goed kleeft maar toch smeuïg is, voeg je de kaas toe. Goed roeren zodat alle kaas smeltende is. Het vuur kan nu heel laag. Voeg daarna de witlof toe. Meng weer goed.
8. Voeg nu het klontje boter toe en eventueel nog een kleine lepel bouillon. Goed mengen.
9. Voeg als laatste de peterselie toe. Eventueel extra peper en zout toevoegen, maar de kaas maakt het geheel al lekker zoutig.

Dit is echt weer zo'n lekker gerecht! Wij aten er 2 dagen van, maar de eerste dag is het het lekkerst. Dag twee droogt de risotto toch wel wat uit en juist het smeuïge maakt het zo lekker.
Hou er rekening mee dat het proces van bouillon opnemen tijd kost. Dit gerecht maakte ik binnen 45 minuten (incl snijden ed). De meeste risottorijst is al voorgekookt, maar per merk verschilt de kooktijd toch aanzienlijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten