dinsdag 22 februari 2011

Recept #15: Kipdrumsticks met pittige wortelsalade en gebakken aardappels

Vriend B. heeft voor de verandering weer eens gekookt. En wat was het lekker! Dit recept is heerlijk voor een eetfestijn in het weekend. Voor doordeweeks is het wat bewerkelijk door de lange kooktijd (minimaal een uur). De inspiratie voor de bereiding van de drumsticks komt uit Trouw, al is de marinade wat aangepast. Het recept van de pittige wortelsalade komt van evelienkooktlekker. Ook hier zijn kleine aanpassingen aan gedaan.


Nodig voor 2 personen:
Drumsticks
- 4 kipdrumsticks
- klein bolletje knoflook
- 1 citroen
- 1 el mosterd
- 2 el olijfolie
- paar takjes tijm
- 1 tl honing
- 1 el ketjap manis
- zout en peper

Pittige wortelsalade
- 4 wortels
- handje rozijnen
- 1 citroen
- 1 el korianderblad of poeder
- 2 el gemengde pitten
- snuf spaanse peper
- snuf chilipoeder
- snuf peper en zout
- scheut olijfolie
- paar takjes verse koriander

Aardappels
- 300 gram aardappelschijfjes (of hele aardappels, wij waren te lui om zelf te schillen..)
- flink wat boter en olijfolie
- zout naar smaak

Bereiden:
1. Begin met de drumsticks. Als de drumsticks in de oven staan, kan de rest gemaakt worden.
2. Maak eerst de marinade door de olijfolie, mosterd, ketkap en honing te mengen. Bestrooi daarna de drumsticks met peper en zout. Wrijf dit goed in. Bestrijk de drumsticks met de marinade. Laat een half uurtje staan.
3. Verwarm de oven voor op 200 graden. Pak een ovenschaal waar de drumsticks goed in passen. Haal de teentjes knoflook uit elkaar. Pellen hoeft niet. Leg de teentjes in de schaal. Was en snij de citroen in partjes en leg in de schaal. Leg de drumsticks in de schaal en duw de citroenpartjes en knoflookteentjes een beetje tussen de drumsticks. Leg als laatste de takjes tijm op de drumsticks. Zet de schaal 30 minuten in de oven.
4. Maak de salade terwijl de drumsticks in de oven liggen. Leg de rozijnen 15 minuten in een bakje met warm water. Was de wortels en rasp ze (evt. met behulp van keukenmachine). Meng de wortels met de kruiden en olijfolie. Pers het sap van de citroen uit boven de wortels en hak de koriander klein en voeg toe. Knijp het vocht uit de rozijnen en voeg toe. Meng alles goed door elkaar. Zet de salade tot gebruik in de koelkast.
5. Draai de drumsticks om in de ovenschaal. Zet de oven lager op 160 graden en laat nog eens 30 minuten garen.
6. In de laatste 30 minuten kunnen de aardappelschijfjes gebakken worden. Zet voldoende pannen op het vuur, alle schijfjes moeten vrij kunnen liggen. Doe flink wat boter en een scheut olijfolie in alle pannen. Als de boter begint te sissen, leg dan de schijfjes in de pannen. Zet het vuur middelhoog en loop niet weg tijdens het bakken! Laat de onderkant mooi goudbruin worden en draai dan de schijfjes één voor één om met twee pollepels of een tang. Eventueel met zout bestrooien.
7. Serveer de drumsticks met een paar teentjes knoflook uit de oven (laat de takjes tijm en citroen achterwege) met de wortelsalade en de aardappelschijfjes. Serveer de schijfjes met een beetje mayonaise.

Dit is echt hemels lekker! De lekkere vettigheid van de drumsticks en aardappelschijfjes wordt mooi in evenwicht gehouden door de frisse en pittige wortelsalade. Serveer beslist geen bloemkool met kaassaus bij dit recept! :)

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten